Нелегальне працевлаштування в Європі - великий ризик за великі гроші

Як вберегти себе від депортації та трудового рабства
Залиште ваш номер і ми зателефонуємо!
Наші менеджери з радістю дадуть відповіді на всі ваші питання :)
Або телефонуйте за номером:
+380636538467
Привіт. Коли нам телефонують на рахунок роботи, то дуже часто цікавляться, чи працевлаштування в Хорватії є легальним. На жаль, українські заробітчани мають великий досвід нелегальної роботи. Тому розповідаю, чим загрожує нелегальна робота за кордоном і що з цим робити ▼
Ярина Максимик
HR-менеджер у Getworker
У цій статті:

Яка ситуація з нелегальною роботою за кордоном?

Найчастішими порушеннями проти заробітчан є неофіційне працевлаштування та невиплата зарплати. При цьому більшість вакансій в Англії, Голландії, Данії та Німеччині є нелегальними, хоча агенції з працевлаштування це заперечують.

Протягом останніх років все більше українців виїжджають за кордон в пошуках роботи та кращого життя. Європа дуже зацікавлена в наших спеціалістах, але вони повинні мати високий рівень професіоналізму і володіти мовою.

Багатьом українцям складно працевлаштуватися за такими вимогами, тому, замість легальної висококваліфікованої в Хорватії, Словенії чи Польщі, обирають нелегальну нелегальну низькокваліфіковану роботу
За даними Держкомстату та Інституту демографії і соціальних досліджень, у 2019-2020 роках найбільше трудових мігрантів з України було в Польщі - 168 тис, Італії - 153 тис, Чехії - 151 тис, Іспанії - 52,6 тис, Німеччині 35,3 тис

Робочий статус українців за кордоном:
Робочий статус українців за кордоном><meta itemprop=

Способи нелегального працевлаштування

На даний час у світі спостерігається збільшення нелегальної міграції через обмеження дозволів на офіційне працевлаштування. Тому люди шукають будь-які шляхи проникнення в іншу країну. Найчастіше заробітчани використають такі способи виїзду за кордон:

Оформлення гостьової чи туристичної візи

Туристична віза><meta itemprop=
Часто люди виробляють дозволи на відпочинок або відвідування друзів/родичів у іншій країні, але насправді їдуть туди заради роботи. Така практика є незаконною і передбачає правові наслідки для туристів. Про наслідки розповім нижче.

Через "спеціальних" провідників

Нелешальне перевезення пасажирів><meta itemprop=
Деякі українці перетинають кордон іншої країни через спеціальних людей, яким платять за послугу 5-10 тис. євро. Наприклад, високооплачувана робота в Бельгії в більшості доступна лише громадянам ЄС. І щоб попасти в цю країну без офіційного дозволу на працевлаштування, українці готові навіть на перевіз у багажниках.

Як обманюють агенції з працевлаштування

Віталій Махинько
Віталій Махинько
Голова профспілки заробітчан
"Агенція-посередник обіцяє офіційне оформлення та законність. Цим маніпулюють і основну частину заробітчан оформлюють не за трудовим договором, а за цивільно-правовою угодою. Згідно з договором, люди працюють законно, але не є працівниками підприємства, а надають послуги. Їх робота не регламентується трудовим законодавством. Людина не може себе захистити у разі порушення прав".
За його словами, українське законодавство не захищає трудових мігрантів. Більше того, українцям нікуди звертатися.

95-97% заробітчан у Польщі не мають можливості захищати свої права. Теоретично права є, але на практиці люди позбавлені цієї можливості. Половина працюють нелегально. Друга половина – за цивільно-правовими договорами.

Розповідаю про найпопулярніший спосіб обману:

Спершу, компанії працевлаштовують працівників легально в польській, угорській чи будь-якій іншій компанії східної європи, де це зробити найлегше.

Потім через спеціальний лист відрядження (А1) відправляють українських працівників в Бельгію, Німеччину чи іншу країну Шенген зони працювати на підрядну компанію, з якою уклала угоду польська компанія.

Депортація з Німеччини><meta itemprop=
Така робота кваліфікується європейським законодавством, як нелегальна й загрожує штрафом та депортацією із подальшою забороною в'їзду в ЄС

Чим загрожує нелегальне працевлаштування та реальні історії

Неофіційне працевлаштування вигідне іноземним роботодавцям завдяки економії на податках, соціальних відрахуваннях, страхових внесках. Для самого заробітчанина нелегальна трудова діяльність має багато небезпечних моментів.

Ще на етапі пошуку такої роботи мігрант може попасти до шахраїв, які намагатимуться присвоїти гроші довірливого клієнта. Але такі аферисти менш страшні, ніж деякі роботодавці.

Трудове рабство

У Міжнародній організації з міграції зазначають: останнім часом почастішали випадки торгівлі людьми, а самі українці готові віддати роботодавцю всі документи.
Варвара Жлуктенко
Варвара Жлуктенко
Прес-секретар Міжнародної організації з міграції в Україні
"21% заробітчан погодилися б нелегально перетнути державний кордон, працювати в закритому приміщенні або віддати паспорт роботодавцю – це причини потрапляння людей у трудове рабство.

По приїзду людини за кордон підприємець одразу забирає її паспорт і обіцяє повернути через певний час. При цьому мігранту нічого не платять, мотивуючи це необхідністю відробити оформлення документів, проїзд і проживання".
Історія, яка відбулась протягом 2019-го та 2020-го років:

Зловмисники вербували людей, які перебували в скрутному матеріальному становищі, обіцяючи їм роботу в Польщі з гідними умовами проживання та хорошою оплатою праці.

За версією слідства, після надання згоди на працевлаштування та доставлення потерпілих до Польщі, їх змушували працювати на небезпечних роботах безоплатно.
Трудове рабство в Польщі><meta itemprop=
«За кордоном люди протягом тривалого часу були змушені працювати без оплати на небезпечних для життя і здоров'я роботах та жити в жахливих умовах. Люди виконували небезпечні роботи на електростанції без спеціального одягу, засобів захисту, альпіністського спорядження та відповідних допусків. Заробітчани змушені були працювати нелегально, а роботодавці переховували їх від польських правоохоронців», — ідеться на сайті поліції.

Гроші ж за їхню примусову працю, а також за їхнє вивезення до Польщі, іноземний роботодавець платив українським організаторам, — розповідають правоохоронці.

Неоплата праці

В більшості такими аферами за кордоном займаються росіяни і наші співвітчизники. Але є і країни, де місцеве населення з неповагою відноситься до нелегальних працівників і намагається скористатися їхніми обмеженими правами. Наприклад, нелегальна робота в Польщі та Ізраїлі часто не оплачується.

Подивимось на результат нелегального працевлаштування:

Коли роботодавець несправедливо штрафує або не виплачує зарплатню, хтось розуміє, що він знаходиться в Європі й звертається у поліцію. А хтось забирає гроші власними силами:
На цьому відео ви бачите результат того, що роботодавець просто перестав платити гроші своїм працівникам.

Депортація та заборона права в'їзду

Також необхідно зазначити, що неофіційно працевлаштований іноземець змушений завжди переховуватися від органів правопорядку. Якщо поліція спіймає мігранта на нелегальній роботі, його депортують з країни без права в'їзду на деякий час.

Розповім також історію, якою поділився один з наших колишніх клієнтів:

Він та ще декілька українців уже збиралися їхати додому, а роботодавець їх обманув, не заплатив ЗП за останні місяці, тому вони також вирішили забрати гроші своїми силами.

Вони прийшли додому до роботодавця, сказали, що завтра чекають свої гроші й, щоб залякати, розтрощили його автомобіль.


Звісно, що на наступний день ніяких грошей не було. Роботодавець взагалі вимкнув свій телефон і не виходив на зв'язок. Увечері, коли він повертався додому, його перестріли наші розлючені заробітчани і побили.

Чому так сталось? Тому що робота була неофіційною і наші хлопці про це знали, але це їм підходило, оскільки зарплата була пристойною і зайвих проблем не виникало. Також сам роботодавець викликав довіру, оскільки сам є українцем, який переїхав декілька років тому в Польщу. До певного часу все було гаразд, але власник почав платити менше, а потім взагалі перестав видавати чесно зароблену зарплатню.

Спочатку працівники намагались нормально домовитись з роботодавцем. Вони розуміли, що в нього могли скластись різні неочікувані обставини. Але ці розмови не дали жодних результатів - вони розбили його автомобіль та побили роботодавця.

Ці люди могли звернутись в поліцію і вирішити ситуацію мирним шляхом. Але вони знали, що працюють незаконно, і розуміли, що на них чекає депортація та подальша заборона в'їзду в країну.

Затримання українців в Польщі><meta itemprop=
І це була їхня найбільша помилка, оскільки роботодавець викликав поліцію і сказав, що його машину розбили, а на нього напали невідомі люди. Поліція оперативно заарештувала цих заробітчан, які уже чекали на свій автобус до України. Тепер кожний з них зобов'язаний компенсувати всі втрати роботодавця і заплатити дуже солідний штраф.
Підсумовуючи, заробітчани лише хотіли отримати свої чесно зароблені гроші, а в результаті кожен з них отримав депортацію та штраф, який в рази більший, за всю ту зарплату, яку їм повинен був заплатити роботодавець
Те, що заробітчанам не заплатили - це нікого не цікавить і вину роботодавця навіть не розглядають. В центрі уваги завдання фізичних травм та матеріальних збитків. Саме так і працює судова система в Польщі та Європі.

Жахливі умови праці

Роботодавці, які надають неофіційну роботу, дуже часто не дотримуються умов безпеки праці і мають ось таке жахливе відношення до своїх працівників:

Що ми пропонуємо

Думаю, що ви вже зрозуміли всю небезпеку такої роботи. Я і наша компанія рекомендує взагалі відмовитись він неофіційного працевлаштування. Люди не отримують зарплати, їх депортують і лише деяким щастить потрапити на справді нормальну роботу. Тому їдьте працювати лише офіційно, щоб вберегти себе від ситуацій, які можуть ускладнити або й поламати вам життя.
Наша компанія працевлаштовує українців згідно з офіційними нормативно-правовими актами уряду Хорватії. На кожного працівника виготовляється хорватський дозвіл на роботу та проживання
Після приїзду в Хорватію, вас реєструють в поліції та виготовляють банківську зарплатну карту, на яку щомісяця офіційно нараховується ваша зарплатня.

Тому, перш ніж погоджуватись на привабливі вакансії в Німеччині, Голландії, чи Данії, - двічі подумайте.

Якщо бажаєте безпечно працювати в європейських умовах, заповнюйте заявку нижче. Наші менеджери з вами зв'яжуться та безкоштовно проконсультують :)

Робота в Хорватії

Залишай заявку, й протягом одного дня ми сконтактуємо Тебе для детальнішої консультації.

Дізнайтесь більше про життя та роботу в Хорватії

Підписуйся на наші соцмережі, щоб бути в курсі гарячих вакансій та останніх новин ▼