Що взяти з собою на роботу закордон

Правильно складаємо валізу в Хорватію
Залиште ваш номер і ми зателефонуємо!
Наші менеджери з радістю дадуть відповіді на всі ваші питання :)
Або телефонуйте за номером:
+380636538467
Привіт! Поїздка на роботу в Хорватію триватиме, як мінімум 6 місяців. Якщо ви їдете працювати вперше, то можна дуже легко забути найнеобхідніше, або ж навпаки набрати цілу гору непотребу. Саме тому, я підготувала список, з яким ви правильно та легко зберете свою валізу▼
Христина Шпильчак
HR-менеджер у Getworker

Документи

Як часто люди в аеропорті згадують за свій паспорт, який вони залишили вдома на столі. Нагадуємо, що всі необхідні документи для вильоту та працевлаштування готуємо МИ, ваша задача – лише мати їх з собою. Тому завчасно зберіть їх та покладіть у свій рюкзак.

Список документів для роботи в Хорватії

  • Закордонний біометричний паспорт
  • Дозвіл на роботу (копія)
  • Переддоговір на роботу
  • Договір на проживання
  • Електронна приява
    (електронна черга на кордонні)
  • Негативний тест на Ковід
    (іноземною мовою та дійсний 48 год)
  • Квиток на літак
  • Медична страховка

Готівка

Звісно, що мета вашої поїздки – це заробити! Але до першої зарплати вам доведеться зробити деякі витрати за ваш рахунок. Хоч ви і їдете до перевіреного роботодавця і більшість витрат він бере на себе, включно з житлом та харчуванням, але ми рекомендуємо брати з собою 150-200€. В разі будь-якої форс-мажорної ситуації вони вам допоможуть.

Пам'ятайте, що як тільки приїдете, вам потрібно купити місцеву сім-карту, поповнити рахунок, оплатити інтернет, а також ви захочете просто погуляти містом.

Ну і якщо ви не дочитаєте цю статтю до кінця і щось забудете, то ці речі вам вже прийдеться купувати в Хорватії ;)

Ліки

Закордоном ліки коштують дорого, а також не продаються без рецепту.
Тому, мусите приготувати базову аптечку в дорогу:

● Ваш стандартний набір ліків - для серця (від тиску, тахікардії, т.д.), від печії, знеболювальні (від головного болю, болю в спині, болю в животі) тощо.

● Таблетки та порошки від застуди, нежиті та болю в горлі, термометр

● Від харчового отруєння (активоване вугілля, сорбекс, атоксил)

● Мазі від розтягнень та ударів, бинти, вата, йод, багато пластирів.

● Протиалергійні (супрастин, алерзин) та протидіарейні (лоперамід)

Будь-яка подорож – це знайомство з місцевою їжею та напоями, тому протиалергійні та протидіарейні препарати можуть суттєво вам допомогти.

Найкраще - заздалегідь звернутися до свого сімейного лікаря.
Він зобов'язаний вас проконсультувати, а також порадить, які ліки особисто вам краще узяти з собою в дорогу. При певних проблемах зі здоров'ям лікар випише рецепти на необхідні вам препарати і ви зможете придбати їх у Хорватії.


Рекомендуємо: перед поїздкою записатися на огляд до стоматолога та гінеколога (жінкам). Здебільшого, медична страховка не покриває стоматологічне та гінекологічне лікування, а їх послуги в Хорватії обійдуться дуже недешево.

Одяг та взуття

Завжди потрібно звертати увагу на скільки часу ви їдете, в якому кліматі перебуватиме, а також в яких умовах працюватимете. Це завжди можна уточнити у наших менеджерів.

Для теплого клімату (південь Хорватії) – беріть в основному легкий літній одяг, а на зимовий період згодяться ваші осінні речі.


Клієнт:
А якщо я працюватиму на рибзаводі?
Христина:
Якщо ви їдете на рибзавод, м'ясокомбінат або птахофабрику, то працювати доведеться в холодильниках і необхідно мати кофту та теплі штани.
При роботі в європейському кліматі (північна Хорватія) потрібно підійти з розумом до гардеробу. Постарайтесь узяти одяг, який згодиться, як для теплої, так і для прохолодної погоди.

Зимовий одяг буває доволі громістким, і займатиме багато місця. Чудове рішення - узяти 1-2 комплекти термобілизни, одягнувши її будь-який одяг перетворюється на зимовий. А також рекомендуємо спортивну зимову куртку, яка є легкою і тонкою, але при цьому дуже теплою.

Клієнт:
Але в мене немає ні термобілизни, ні спортивної куртки. Що тоді?
ХРИСТИНА:
Не проблема! Ці речі (нові або б/у) можна дешево придбати на різних сайтах: ОLX Shafa Prom
Оскільки, жити ви будете не самі, душовою користуватимуться декілька людей. Щоб не митися босим і не підхопити грибок – візьміть гумові шльопанці.

Що до робочого одягу – на всіх наших вакансіях роботодавець забезпечує вас спецодягом та регулярно змінює його. Саме тому не потрібно займати ним місце у валізі.

Однак, може виникнути проблема із взуттям, а незручне взуття на роботі – це каторга. Обов'язково придбайте комфортні кросівки або чоботи. Це та річ, на яку варто витратити час та підібрати найбільш зручний для вас варіант.
Найбільший лайфхак, як узяти правильну кількість одягу: подумайте скільки базового одягу (футболка, штани, светр, білизна) вам вистачить на 1-2 тижні щоденного використання – це і буде правильна кількість. В будинку, де ви проживатимете неодмінно буде пральна машина і весь одяг можна тримати чистим.

Засоби особистої гігієни

Беріть лише найнеобхідніше, що знадобиться на перший час, а все інше з часом придбаєте

Гаджети

В залежності від того, чим ви користуєтесь (смартфон, планшет, ноутбук) покладіть їх в сумку та не забудьте зарядний пристрій. У вас буде доступ до wi-fi і телефонувати в Україну через месенджер дуже вигідно, так як мобільний зв'язок в Хорватії недешевий.
Клієнт:
Які розетки в Хорватії? Потрібно брати перехідники для зарядок?
ХРИСТИНА:
Розетки в Хорватії такі ж, як в Україні. Жодні перехідники вам не знадобляться.

Посуд

З посудом – без фанатизму. Здебільшого все потрібне для харчування буде на місці. Лише за власним бажанням можете узяти особисте начиння.

Добре мати в холодну пору невеликий термос або термочашку, вони допоможуть зігрітися гарячим чаєм або кавою. А в теплу пору важливо підтримувати водний баланс і багаторазова пляшка для води стане в нагоді.
що взяти на роботу за кордоном

Їжа

Брати з собою велику кількість їжі немає сенсу. На більшості наших вакансій роботодавець забезпечує харчуванням. Ціни на їжу в Хорватії дещо вищі, ніж в Україні. Як зекономити на харчуванні можете прочитати тут:
Харчування в Хорватії: ціни, дешеві супермаркети, хорватська кухня

Оскільки переліт в Хорватію займає лише 2 години, в дорогу візьміть з собою легкий перекус - печиво або сендвіч. Пам'ятайте, що будь-яку рідину заборонено проносити в літак (більше 100 мл). Тут і знадобиться фляга для води, ви зможете наповнити її в аеропорті в залі очікування.

Сигарети та алкоголь

Мабуть, всі знають, що сигарети в Європі дорогі (ціни в 4-6 разів вищі). Якщо ви курите, то запасіться своїми улюбленими сигаретами. Літаком в країни Євросоюзу можна ввозити до 200 сигарет, тобто до 10 упаковок, а також не більше 1 л міцного алкоголю.
Клієнт:
Якось можна зекономити на сигаретах?
ХРИСТИНА:
Звичайно! Ви можете кинути курити :)

Розмовник

Всіх своїх клієнтів ми забезпечуємо хорватським розмовником, який буде дуже корисним в перші місяці закордоном, як на робочому місці, так і в буденних справах. Завантажте його на свій смартфон, або роздрукуйте, щоб завжди мати його під рукою.
Якщо думаєте про річ "а раптом знадобиться" – сміливо відкладайте її в сторону. Складайте валізу за нашим списком, беріть лише те, в чому впевнені на всі 100% і ви готові їхати!

Перевезення багажу літаком

  • На борт літака можна взяти одну ручну поклажу вагою до 7 кг і розмірами не більше 55х40х20 см, верхній одяг та парасолю. А також здати в багаж одну валізу розміром до 158 см (висота + ширина + довжина), вагою до 23 кг.
  • Усі ріжучі та колючі предмети (ножі, ножиці, голки та інш.) повинні їхати багажі. Якщо ви покладете їх в ручну поклажу - їх конфіскують.
  • Забороняється заносити до літака в ручній поклажі будь-які рідини, суспензії, креми, пасти ємністю більше ніж 100 мл в одному флаконі (тюбику).
  • У ручну поклажу покладіть змінний одяг і взуття, білизну, зубну щітку та всі найважливіші речі, в тому числі документи, в разі, якщо ваш багаж загубиться чи затримається.
  • В салон літака найкраще взяти якийсь теплий одяг, тому що в літаку буває досить прохолодно.

Список всіх предметів, які заборонено брати з собою у літак:

Заборонено до перевезення в ручній поклажі та багажі:

• Вибухові речовини та зброя
• Займисті, скраплені та стислі гази
• Займисті рідини
• Займисті тверді речовини
• Окислювачі і органічні пероксиди
• Токсичні, отруйні речовини
• Радіоактивні матеріали
• Кислотні, корозійні
• Намагнічені матеріали



Заборонено до перевезення лише в ручній поклажі:

• Справжня, бутафорська або іграшкова зброя
• Гострі предмети, предмети що колють та ріжуть, наприклад: ножі, бритви, ножиці
• Голки для ін'єкцій (дозволено в разі наявності медичних інструментів, що підтверджують необхідність їх використання)
• Бейсбольні біти, ключки, булави, кийки та палиці
• Будь-які рідини, суспензії, креми, пасти ємністю більше ніж 100 мл (грамів) в одному флаконі (тюбику)

Якщо маєте додаткові питання або бажаєте працювати в Хорватії - заповніть заявку нижче. Наші менеджери вам зателефонують та безкоштовно проконсультують :)

Робота в Хорватії

Залишай заявку, й протягом одного дня ми сконтактуємо Тебе для детальнішої консультації.

Дізнайтесь більше про життя та роботу в Хорватії

Підписуйся на наші соцмережі, щоб бути в курсі гарячих вакансій та останніх новин ▼