Перший раз на роботу закордон літаком

Правила поводження в аеропорті та корисні лайфхаки
Залиште ваш номер і ми зателефонуємо!
Наші менеджери з радістю дадуть відповіді на всі ваші питання :)
Або телефонуйте за номером:
+380636538467
Привіт! Багато наших клієнтів жодного разу не літали в літаку. Тут нема чого соромитись, це просто новий досвід, до якого потрібно бути готовим. На роботу в Хорватію доведеться летіти літаком, і я підготувала цінні поради, з якими ваш політ пройде гладко та без жодних проблем. ▼
Ярина Максимик
HR-менеджер у Getworker
У цій статті:

Підготовка до польоту закордон

Дізнайтеся, скільки часу вам потрібно, щоб дістатися аеропорту вчасно. Врахуйте затори на дорогах та будь-які непередбачувані ситуації. Якщо в аеропорт ходять метро, електричка – однозначно їдьте ними. На таксі, машині, автобусі виїжджайте хоча б на годину раніше.

Реєстрація на рейс, як правило, закінчується за 40 хвилин до вильоту. Щоб не бігати в паніці, приїжджайте мінімум за 2 години до вильоту і тоді ви точно все встигнете.

Потрібно дізнатися, з якого терміналу виліт. В аеропорті може бути декілька терміналів (окремих приміщень). Наприклад, в Борисполі їх два (D та F). Назва терміналу буде вказана у квитку, або це можна дізнатись на сайті аеропорту:
Київський аеропорт, Львівський аеропорт.
Правила поводження в аеропорті><meta itemprop=
Приїжджайте в аеропорт за 2 години до вильоту. Якщо летите вперше - за 3 години.
Найважливіше - перевірте наявність всіх необхідних документів, в тому числі документи для роботи, паспорт та видрукований квиток.
Правильно зберіть ваші валізи, щоб у вас нічого не конфіскували при проходженні контролю. Як правильно зібрати валізи та перелік документів можете переглянути в нашій статті (посилання нижче).
Що взяти з собою на роботу закордон
Правильно складаємо валізу: які речі найнеобхідніші, та як не набрати цілу гору непотребу

Що робити в аеропорті

Перше, що ви побачите - Табло вильотів (Departures). Це інформаційне табло, на якому написано про кожний рейс. Там буде вся необхідна інформація: чи почалася посадка, а також куди вам пройти для реєстрації.
Табло вильотів в Аеропорті><meta itemprop=
Табло вильотів
Підходьте ближче та шукайте ваш рейс (Flight), наприклад: AL0037 Загреб. Коли його знайдете, зверніть увагу на статус:

Реєстрація (Сheck-in) – це означає, що реєстрація на ваш рейс вже почалась. Ідіть до стійки реєстрації. Номер стійки (Counter, Desk) написаний в тому ж рядку, що й статус. Якщо там вказаний діапазон, наприклад: 114-125 – пройдіться і знайдіть стійку з найменшою чергою.
Реєстрація в 10:00 або пусте поле – ви приїхали завчасно і просто очікуйте на початок реєстрації.
Затримано (Delayed)Літак вилетить пізніше. На табло зазвичай вказують, коли саме: «Затримано до 13:00» (Delayed till 13 pm).
Скасовано (Cancelled) – На жаль, рейс скасований.
Посадка (Boarding) – Реєстрація закінчена. Ви спізнилися на реєстрацію рейсу. В останніх двох випадках одразу ж телефонуйте нашим менеджерам.

Реєстрація на рейс і здача багажу

Підійдіть до своєї стійки реєстрації, і віддайте працівникам паспорт і квиток.
Вони перевірять документи, переконуються, що з квитком все гаразд і дадуть посадковий талон, в якому написано конкретне місце в якому ви сидітимете у літаку.

Біля цієї ж стійки здаєте багаж, його зважують, а вам віддадуть
талон на посадку із багажною біркою. Вкладіть їх у паспорт, щоб вони не загубилися. Нагадуємо, що для безкоштовного перевезення багажу, його вага не має перевищувати 20 кг на одну людину.

Стійки реєстрації в аеропорті><meta itemprop=
Стійки реєстрації
Декілька лайфхаків при реєстрації:

Якщо хочете місце біля вікна, аварійного виходу (там більше простору для ніг) або сидіти поруч з вашим другом - скажіть про це на реєстрації.

Щоб не платити за надмірну вагу багажу, звечора поставте вашу валізу на звичайні ваги і перевірте, чи "влазить" вона у допустимі норми (23 кг). Якщо вийшло більше - просто перекладіть частину речей в ручну поклажу або у кишені.
Пригадую, якось читала за чоловіка, який одягнув на себе та розпихав весь всій одяг по кишенях куртки, щоб не переплачувати за багаж. Такий варіант також підійде для крайніх випадків :)

Посадковий талон

Посадковий талон (Boarding Pass) - це невеликий папірець, який вам дадуть на реєстрації. З ним вас пропустять в зону вильоту і в літак.

Що написано на посадковому талоні:


1 - номер рейсу (Flight);

2 - вихід (гейт, Gate) - через нього ви вийдете на посадку в літак;

3 - місце (Seat) - номер вашого крісла в літаку;

4 - час посадки (Boarding time) - коли ви повинні бути у свого гейта. Або час закінчення посадки (Gate closes) - приходьте за 20-30 хвилин;

як виглядає посадковий талон><meta itemprop=
Приклад посадкового талону
З посадковим талоном ви знайдете свій вихід на посадку та місце в літаку.
Якщо цікавить робота в Хорватії, - залиште заявку і наш менеджер з вами зв'яжеться :)

Контроль та огляд

Після реєстрації ви разом з потоком всіх людей прямуєте до місця, де проводиться Огляд (Security check). Тобто, ваші речі пропускають через сканер, а ви проходите через металодетектор. Дрібні речі з кишень потрібно покласти поруч з рамкою, або пропустити через сканер.

Одягніть максимально зручний одяг, відмовтеся від туфель на підборах, зніміть всі прикраси, щоб прискорити цю процедуру. Попередньо обов'язково перевірте, що ви можете пронести в літак, щоб на контролі ці речі не відібрали і не прийшлось їх викинути.

Як без проблем пройти огляд:

- тримайте напоготові паспорт і посадковий талон;
- зніміть верхній одяг;
- подивіться, чи знімають взуття інші пасажири, і зробіть так само;
- покладіть ключі, браслети, годинники, монети, ремені та інші металеві предмети в ручну поклажу, або в пластиковий контейнер, який потрібно пропустити через сканер;
- дістаньте смартфони, ноутбуки та планшети разом із зарядними та відправте їх в контейнері через сканер;
- перевірте, що в ручній поклажі відсутні будь-які рідини, гелі та аерозолі більше ніж 100 мл;
- ножиці або складаний ніж, як і рідини, їх можна здати в багаж, але не можна везти в ручній поклажі.


Нагадуємо, детальніше про правильне пакування та заборонені речі можете прочитати ТУТ
Місце огляду в аеропорті><meta itemprop=
Місце огляду
Огляд може бути доволі стресовим, головне не спішіть та виконуйте все, що вам кажуть працівники аеропорту.

Паспортний контроль

Фух, пройшовши огляд, далі вас чекає Паспортний контроль (Passport control) – тут ви перетинаєте кордон країни.
Сам контроль займає всього декілька хвилин. Підходите до стійки по одному, даєте прикордоннику паспорт і посадковий талон. Переважно, він зразу ж все віддає назад разом з печаткою в паспорті про виїзд з країни.

Ще перевіряють, чи немає вас в списку боржників із забороною на виїзд. Про невиплачені аліменти, кредити у банку і які через це можуть бути проблеми на кордоні можете прочитати в нашій статті (посилання нижче).


Іноді прикордонники люблять поставити звичайні запитання: «Чи надовго їдете?», «Яка мета поїздки?». Не потрібно переживати, коротко відповідайте і на цьому все, вас пропускають далі.
Проблеми на кордоні: несплачені кредити та аліменти
Розповідаємо, кого чекають проблеми та як перевірити, чи не внесено вас у "чорний список" на виїзд
Іноді прикордонники люблять поставити звичайні запитання: «Чи надовго їдете?», «Яка мета поїздки?». Не потрібно переживати, коротко відповідайте і на цьому все, вас пропускають далі.

Посадка на літак

Ну що ж, вітаю! Найскладніше позаду :)
Тепер ви опинилися в зоні очікування посадки.


Зразу знайдіть свій
Вихід (Гейт, Gate), щоб не бігати шукати його в останній момент. Номер гейта написаний в посадковому талоні і виглядає приблизно так: А17. Поруч написано час посадки (Boarding time). У гейта висить табличка з номером рейсу: перевірте, що він ваш.

Посадка на літак><meta itemprop=
Вихід до літака
Тепер можете шопитись у Дюті Фрі, випити кави та з'їсти найдорожчий у вашому житті сендвіч або кусочок торта (так, в аеропорті вся їжа дуже дорога - dolce vita, baby :))
Лише слідкуйте за часом і повертайтеся до гейту за 15-20 хв до посадки. Номер гейта іноді змінюється: слухайте оголошення і стежте за табло.
Посадку на літак зазвичай оголошують за 15-30 хв до вильоту. На посадці покажіть паспорт і посадковий талон. Довгу сторону талону відірвуть, а вам залишать коротку. Сам шлях до літака проходить або через спеціальний рукав, яким ви зайдете прямо в салон, або автобус відвезе вас до літака.

У салоні знайдіть своє місце, покладіть ручну поклажу на верхню полицю й обов'язково послухайте правила поведінки в літаку. Стюардеси розкажуть, як правильно пристебнутися, попросять вимкнути телефон, а також розкажуть як поводитися в разі форс-мажорній ситуації.

А тепер насолоджуйтесь 2-х годинним польотом в Хорватію.

Прибуття в країну

Приземлившись, в аеропорту вас чекає паспортний контроль та видача багажу.

Паспортний контроль (Passport control) - місце, де ви знову перетнете кордон країни. Потрібно показати прикордоннику:
- Закордонний паспорт
- Дозвіл на роботу
- Страховку


Прикордонник також може поставити питання, наприклад: на скільки часу ви приїхали або на якій роботі збираєтесь працювати. І після цього вам ставлять штамп в паспорт.

Багаж (Baggage) доставляють на багажну карусель. Номер цієї каруселі шукайте на табло (назва вашого рейсу). Не панікуйте, якщо не можете зразу ж знайти багаж. Інколи просто потрібно зачекати, доки його відвантажать. Якщо його все ж таки немає, зверніться до працівників аеропорту.
Багажна карусель в аеропорті><meta itemprop=
Багажна карусель
Коли ви заберете багаж, йдіть до виходу (Exit) з аеропорту і на цьому вся епопея з аеропортом завершена :)
Найголовніше: не переживайте і не соромтесь просити допомоги у співробітників аеропорту, якщо вам щось незрозуміло. Вони завжди готові допомогти.

Як Getworker може вам допомогти?

Хорватія - це прекрасна європейська країна, яка відкриває великі можливості для кожного. Тому, якщо ви розглядаєте Хорватію для праці та проживання - наша компанія це те, що вам потрібно :)

Усім працівникам ми бронюємо квиток на літак до Хорватії. Забудьте про душні автобуси та черги на декількох кордонах. Лише 2 години і ви на місці. А в аеропорту вас зустрінуть наші координатори, які одразу ж вас поселять, покажуть робоче місце та всіляко допоможуть освоїтись вам в країні.

Ми пропонуємо:
Офіційне працевлаштування
Високі та стабільні зарплати
Безкоштовне житло і харчування
Допомагаємо в адаптації за кордоном
Наші менеджери готові допомогти 24/7
Організовуємо швидкий та безпечний переліт до Хорватії
Якщо вас цікавить офіційне працевлаштування в Хорватії на вакансіях з достойною зарплатнею або маєте додаткові питання, - заповнюйте заявку нижче. Наші менеджери вам зателефонують і з радістю проконсультують :)

Робота в Хорватії

Залишай заявку, й протягом одного дня ми сконтактуємо Тебе для детальнішої консультації.

Дізнайтесь більше про життя та роботу в Хорватії

Підписуйся на наші соцмережі, щоб бути в курсі гарячих вакансій та останніх новин ▼