Що таке "куна" - національна валюта Хорватії

Вигідний обмін валют, оплата банківською карткою і як уникнути комісії та додаткових витрат
Залиште ваш номер і ми зателефонуємо!
Наші менеджери з радістю дадуть відповіді на всі ваші питання :)
Або телефонуйте за номером:
+380636538467
Привіт! В Україні про хорватську валюту знають так само, як в Хорватії про українську, - майже нічого :) Тому я розкажу все необхідне про національну валюту Хорватії, а також про те, де найкраще обмінювати гроші та особливості використання банківських карт ▼
Христина Шпильчак
HR-менеджер у Getworker
У цій статті:

Валюта Хорватії - Хорватська куна

Куна - офіційна валюта Хорватії (позначається, як HRK або Kn). Сьогодні в обігу використовуються банкноти номіналом 5-1000 кун і монети 1-25 кун.

Хорватія є повноправним членом Євросоюзу вже цілих 8 років, але станом на 2021 рік вона ще не входить до шенгенської зони. Країна поступово інтегрує євро у свій обіг і планує перейти на використання євро до січня 2023 року. Але навіть тоді, ще триватиме перехідний період і у Хорватії буде офіційно дві валюти.

Хорватська куна><meta itemprop=
Такий вигляд мають банкноти хорватської куни

Історія виникнення куни

За всю історію на території Хорватії користувалися різними валютами: австрійськими гульденами, австро-угорськими кронами, югославськими динарами та окупаційними марками.

Але історія виникнення куни тягнеться ще з 7-го століття, коли слов'янські племена хорватів, влаштувалися на Балканах. В ті часи дуже цінилося хутро куниці. Цим хутром оплачували податки, обмінювали його на цінні речі й, скоріш за все, розраховувались ним за кухоль елю після важкого робочого дня :)

Куна монета><meta itemprop=
Зображення куниці можна побачити викарбуваними на монетах Хорватії
У 1991 році Хорватія здобула незалежність, відокремившись від Югославії, і потрібно було визначитись, якою буде національна валюта. Хорватські чиновники вирішили назвати її на честь цієї тваринки, хутром якої розраховувались їх предки. Саме так хорватська валюта отримала свою назву - "куна".

Яку валюту брати з собою в Хорватію?

Усім нашим клієнтам ми рекомендуємо брати з собою у поїздку суму саме у євро. Ви без проблем поміняєте євро, а от для доларів курс обміну буде менш вигідним.

Тому найкраще брати євро, оскільки ними можна розраховуватись одразу після приїзду в:
- таксі;
- в більшості ресторанів або кафе (уточнюйте перед тим як зробити замовлення);
- за житло, хостел або готель.

Всі ціни прописуються в кунах, а якщо ви оплачуєте в євро, то вам порахують не за найбільш сприятливим курсом. Ви заплатите в 1.5 разів більше, а це ніби вас пограбували, та ще й здачу дадуть у кунах.

Курс валют на 2021:

Де вигідно обмінювати валюту в Хорватії

З обміном валют в Хорватії немає жодних проблем. Обмінники можна знайти на кожному кроці, але не всюди можна знайти вигідний курс.

Обміняти гроші можна у:
- Аеропортах
- Приватних обмінниках
- Готелях
- Відділах банків

Потрібно враховувати комісію, яка стягується при здійсненні операцій. Переважно, вона складає від 1, 5 до 3%.
Найкращий курс, завжди знайдете в будь-якому відділені банку. Просто заходите в будівлю з вивіскою Банк (хорв. – Banka), там з 95% ймовірністю буде обмін валюти. Для обміну в банку потрібен паспорт, або права, або інше посвідчення особи де буде інформація англійською мовою.

Найголовніше – банк не бере комісію за обмін валюти.

Прилітаючи в Хорватію мало хто зразу має з собою хорватську валюту. Вам зразу ж запропонують обміняти євро в аеропорті, але не ведіться - саме там найгірші курси. Навіть міняти 50 євро не рекомендую, тільки втратите чверть цієї суми.

Вам буде дешевше взяти таксі до міста за 20-25 євро і вже в найближчому банку поміняти гроші.

Банк Хорватії><meta itemprop=
Типове відділення банку в Хорватії, де можна обміняти гроші

Оплата банківською карткою в Хорватії

Хоч Хорватія - це Європа, але безготівкова оплата ще є не всюди. Потрібно завжди мати з собою куни.

Де не можна розрахуватися карткою:
- в таксі
- за житло
- на ринку
- за вхід у національний парк
- в деяких дрібних ресторанах/барах
- якщо на вулиці купуєте морозиво, фастфуд і т.д., не завжди буде термінал

У всіх інших місцях, як правило, без проблем оплачуєте картку.

Гривневою картою взагалі не рекомендую користуватись, або лише якщо немає альтернатив. У наших банках немає прямої конверсії у куни. Припустимо, ви купуєте в магазині продукти на 100 кун і оплачуєте гривневою карткою, то ці 100 кун конвертуються в євро або долари, а потім тільки в гривні.


Виходить подвійна конвертація, а це додаткові витрати


Саме тому після приїзду в Хорватію наші координатори допомагають вам виготовити хорватську банківську карту, на яку вам буде нараховуватись заробітна плата. От нею вже можете розраховуватись будь-де у Хорватії, без жодних додаткових комісій.

Зняти гроші з карти можна без комісії у відділені банку або у банкоматах. Рекомендую уникати банкоматів OTP banka, комісія за зняття коштів у них не найприємніша (близько 10%).

Запам'ятайте найголовніше: куни в Хорватії завжди повинні бути у вас в кишені, їхати в цю країну потрібно з євро і міняти гроші в банку, там найбільш вигідний курс і немає жодної комісії.
Якщо у вас залишилися питання та бажаєте працювати в Хорватії, заповніть заявку нижче. Наші менеджери вам зателефонують та безкоштовно проконсультують :)

Робота в Хорватії

Залишай заявку, й протягом одного дня ми сконтактуємо Тебе для детальнішої консультації.

Дізнайтесь більше про життя та роботу в Хорватії

Підписуйся на наші соцмережі, щоб бути в курсі гарячих вакансій та останніх новин ▼