10 найкращих місць для подорожей Хорватією

Плануєте досліджувати Хорватію, але не знаєте, куди поїхати і скільки це буде коштувати? Дочитавши цю статтю ви сплануєте свою ідеальну подорож, яка вкладається у ваш бюджет
Залиште ваш номер і ми зателефонуємо!
Наші менеджери з радістю дадуть відповіді на всі ваші питання :)
Або телефонуйте за номером:
+380636538467
Привіт! Працювати в Хорватію їдуть мінімум на 4-6 місяців. Окрім роботи, у вас обов'язково буде час і можливість подорожувати цією прекрасною країною. Розповідаю про топ десять місць в Хорватії, які я особисто рекомендую відвідати кожному :)
Христина Шпильчак
HR-менеджер у Getworker
У цій статті:

Коротко про Хорватію

Хорватія розташована на Балканах, саме тому, її клімат приваблює туристів впродовж цілого року.
Завдяки географічним особливостям, країну можна розділити на дві зони:

На побережжі умови ідеальні. Літо спекотне та сухе (25-35°C), а зима волога і тепла (10-15°C). Літня спека переноситься значно легше ніж в Україні. Причиною цього є сухе повітря, морський бриз та велика кількість зелені вздовж побережжя.

Сонце в цій частині Хорватії світить цілий рік, хмарну чи дощову погоду застати практично неможливо. Через це море прогрівається до +26 градусів і ви маєте цілих 5 місяців для купання (травень - вересень).

Центральна частина Хорватії має більш континентальний клімат. Літом немає рекордної спеки, а зима типова для Європейських країн. Температура в -5 градусів для Хорватів це вже суворі морози. Тому для наших людей така зима буде наче українська осінь.

Самі хорвати найбільше люблять весну та осінь. В цей час не буває холодних вітрів, тому що країна закрита від них гірським масивом. Водночас морський бриз приносять полегшення для тих, хто втомився від літньої спеки

Окрім дивовижного узбережжя Адріатичного моря та мальовничих островів, ця країна може похвалитися своїми середньовічними містами та історичними руїнами. Але те, що робить цю країну справді унікальною, - величезна кількість природних пам'яток.
Не засмучуйтесь, якщо ви опинились далеко від моря. З найвіддаленішої точки Хорватії до узбережжя доїдете лише за 4 години!

Яким транспортом подорожувати Хорватією

В Хорватії, як і в будь-якій європейській країні, чудово розвинена інфраструктура. Саме тому у вас є декілька варіантів пересування на вибір: автобус, поїзд та орендованим авто.

Подорож автобусом по Хорватії

Flixbus Хорватія><meta itemprop=
В країні розвинена система дешевих автобусних перевезень FlixBus. Хоч квитки дешеві, але весь транспорт новий та комфортний. Безплатний wi-fi є в кожному автобусі.

До €30 можна добратись до будь-якого міста Хорватії. А також є можливість подорожувати за її межі. Купити квитки можна дуже легко на сайті компанії: вказуєте ваше місто, місто у яке збираєтесь їхати, дату і вибираєте один з доступних маршрутів. Після цього оплачуєте онлайн і отримуєте квиток, який потрібно завантажити на телефон.

Дві хвилини і ви готові їхати :)

Подорож поїздом по Хорватії

Залізниця поїзд Хорватія><meta itemprop=
Зручний та швидкий спосіб подорожувати Хорватією - залізниця.

Декілька років назад хорватська залізниця почала оновлюватись, закупила нові поїзди і запустила власний сайт (анг/хорв), на якому також можна придбати квитки, подивитись розклади поїздів та ознайомитись з цінами.

Також на сайті виставляють сезонні знижки. Наприклад, із Загребу до узбережжя і навпаки можна заїхати лише за €9-16.

Окрім сайту, квитки можна придбати безпосередньо на вокзалі. Але рекомендую робити це завчасно, хоча б 1-2 дні перед поїздкою.

Орендувати авто в Хорватії

Залізниця поїзд Хорватія><meta itemprop=
Якщо ви маєте водійські права і не хочете бути прив'язаними до жодних графіків, тоді оренда авто саме для вас. На мою думку, це найкращий спосіб досліджувати країну, але він однозначно недешевий!
Рекомендую бронювати авто завчасно і попіклуйтесь про додаток до ваших прав у вигляді Міжнародного водійського посвідчення (МВП)
Серед агенцій з прокату можу порекомендувати Auto Europe та Europcar. Ці сервіси є найбільш зручними.

Для подорожей на прокатному авто в Європі потрібно мати кредитну картку, інакше іноді не виходить платити в паркоматах і в точках оплати платних доріг. А ще, кредитна картка – це головна вимога абсолютно всіх прокатників. На картці прокатник бронює певну суму на час, поки авто у вас (сума – від €300), як завдаток за авто.

Оренда житла в Хорватії

З проживанням в Хорватії немає проблем. Величезний вибір з готелів, хостелів, апартаментів та кемпінгів не залишать вас ночувати на вулиці.

Ціни на проживання, як і всюди, зростають у туристичний сезон. Але навіть влітку можна забронювати апартаменти або місце в Хостелі від €20.

Легко знайти та забронювати житло можна на сервісах Booking та Airbnb.

Дубровник

Старе місто Дубровник ще називають «Перлиною Адріатики». Розташований на південній околиці Хорватії біля Адріатичного моря, Дубровник був заснований у 7 столітті, а сьогодні є найбільш відвідуваним містом Хорватії і одним з найпопулярніших курортів Середземноморського узбережжя.
Окрім помаранчевих дахів будинків, які контрастують з блакитим небом, в Дубровнику є на що подивитись.

Головна пам'ятка — Старе місто, яке включене в список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Його оточує мур (на який можна піднятися і обійти все місто по периметру), він теперішнє і минуле Дубровника. За воротами ви знайдете старовинні храми (собор Вознесіння Діви Марії, церква Святого Власія), вузькі вулички з нескінченними сходами, площі з фонтанами і затишні кафе.

Щоб зробити красиві фото Дубровника і околиць, підніміться на пагорб Srđ (Срдж), звідки в гарну погоду відкривається вид на 60 кілометрів навколо. Сюди веде канатна дорога (квиток коштує €11 в одну сторону, €18 в обидва кінці).

Дубровник точно впізнають фанати серіалу «Гра престолів», оскільки це місто зіграло роль Королівської гавані в серіалі.

Як дістатися: За 15 кілометрів від центру Дубровника розташований міжнародний аеропорт. Найдоступніший спосіб доїхати звідти у місто — автобус (близько €6), більш дорогий варіант — замовити трансфер або взяти таксі (від €25).

FlixBus із Загреба до Дубровника коштує €30. Місто знаходиться у самісінькому кінці країни, майже на кордоні з Чорногорією. Тому поїздка неблизька, займе до 9-ти годин.


Ціни: Оренда житла в Дубровнику (на 2-х осіб) за одну ніч коштує від €40, а середній чек в ресторані €15-20.

Детальніше про ціни на харчування в Хорватії прочитаєте ТУТ
Дорога + житло + розваги + їжа = обійдеться приблизно в €150-200/доба

Національний парк Крка

Національний парк Крка розташований у центральній Далмації, місто Шибеник (Šibenik), в долині річки Крка, звідки і походить його назва. Це місце вражає своєю природою та кількістю водоспадів.
В парку можна прогулятися безліччю доглянутих пішохідних доріжок та відвідати екскурсії на човнах. Найпопулярнішою пам'яткою парку є мережа водоспадів. Найбільш відомі серед них Скрадінскі Бук (Skradinski Buk) та Рошкі Слап (Roški Slap).

Стежки проходять прямо навколо водоспадів (можна зробити багато класних фотографій). Деякі водоспади утворюють природні басейни, в яких можна скупатись, тому не забудьте узяти з собою плавки! На додаток до водоспадів, красу парку підкреслюють навколишні пейзажі з пишною рослинністю, квітами та дикою природою.

Також у межах парку є історичні монастирі та археологічні пам'ятки римської епохи та середньовічні фортеці. Більше того, тут багато справді цікавих музеїв, є місця для пікніків та кафе.

Як дістатися: Парк розташований недалеко від узбережжя. Сюди легко дістатися на завчасно орендованому автомобілі або на автобусі.

Автобус від Спліта до Шибеника коштує 12 Євро, а дорога займе близько півтори години. Далі автобусом Шибеник - Лозовац (розклад, 5 разів на день). По приїзду відразу дізнайтеся в касі, коли буде зворотний автобус на Шибеник, а також де він зупиняється. Таксі з Шибеника буде коштувати близько €40.


Ціни: За вхід на територію можна заплатити від €5 до €25 з людини. Ця ціна змінюється в залежності від пори року (літом найдорожче). Екскурсія на кораблику €20-25. Більше інформації знайдете на сайті парку.
Дорога + вхід у парк + перекус + розваги = обійдеться приблизно в €70

Острів Хвар

Одне з найпопулярніших туристичних місць Адріатичного моря, Хвар - це прекрасний хорватський острів біля узбережжя Далмації. Він популярний завдяки своїм пляжам, лавандовим полям та пишним виноградникам.
Головне місто - Хвар, є привабливим містом з мурами 13 століття, кам'яними вулицями, готичними палацами, приголомшливими церквами та величною фортецею. Міська площа є однією з найбільших і найкрасивіших у Хорватії, оточена історичними спорудами, такими як Арсенал XVII століття та собор Святого Стефана.

На Хварі знайдете велику кількість ресторанів - від хорватських до середземноморських та європейських. Нічний Хвар - це вечірки, бари та нічні клуби з живою музикою та танцями.

Любителям маленьких містечок, рекомендую відвідати Старий Град (Стари-Град). Він дивно схожий італійські на курорти, і поки не переповнений відпочиваючими. Хороший піщаний пляж (це рідкість для Хорватії та сусідньої Чорногорії) ви знайдете в селищі Врбоска.

Як дістатися: Зі Спліта в Стари Град можна переправитися на поромі за 2 години і це коштує €6. Також курсують швидкісні катамарани зі Спліта в місто Хвар.

Ціни: Оренда житла на острові Хвар (на 2-х осіб) за одну ніч коштує від €50, а середній чек в ресторані €15-25.
Дорога + житло + розваги + їжа = обійдеться приблизно в €150-230/доба

Загреб

Столиця і найбільше місто Хорватії, Загреб - це яскравий мегаполіс: тусовочний, як Будапешт, а архітектура, як в Празі. Туристи зациклені на узбережжі й ігнорують столицю. А дарма — вузькі вулички Старого міста, численні парки і музеї варті того, щоб приїхати сюди хоча б на кілька днів.
Місто розділене на Верхнє та Нижнє. Верхнє місто є історичним центром, де можна пройтись старовинними вулицями та відвідати середньовічні церкви, вежі та палаци.

Основні визначні пам'ятки Верхнього міста: Ратуша, собор Внебовзяття Діви Марії, президентський палац, історичний музей і галерея мистецтв. В сучасних кварталах варто відвідати археологічний музей і галерею Штроссмайера. Інтерес також представляють парк «Максимир» — найбільший в країні, і кладовище «Мирогой», де поховані видатні жителі Загреба.

Загребські кав'ярні славляться в регіоні затишком і смачною кавою; багато зелені, красиві парки. Це місто аж ніяк не Київ - тут немає звиклого столичного стресу і метушні.

Як дістатися: Використовуйте універсальний FlixBus. Автобус від узбережжя до столиці коштує €15, а добиратися близько 2.5 годин

Ціни: Житло і ресторани в Загребі дешевші, ніж в приморських містах. Орендувати житло в Загребі (на 2-х осіб) на одну ніч від €28, а середній чек в ресторані €5-15.
Дорога + житло + розваги + їжа = обійдеться приблизно в €150-200/доба

Спліт

Друге за величиною місто Хорватії, яке часто називають «квіткою Середземномор'я», розташоване на півострові біля узбережжя Далмації. Його головна визначна пам'ятка — історичний центр, який поєднує в собі готичну та ренесансну архітектуру.
Перлина колекції — палац Діоклетіана. Комплекс настільки великий, що схожий на місто в місті, на його території працюють ресторани, готелі і магазини. Місцеві жителі жартують, що можна спати, їсти і пити кращі вина Хорватії, не виходячи з палацу.

За межами історичного центру, я рекомендую прогулятися узбережжям, зайти на жвавий "Зелений" ринок, скупатися на пляжі Бачвице, піднятися на мальовничий пагорб Марджан і, якщо пощастить, подивитися футбол на стадіоні «Полюд».

Як дістатися: За 20 кілометрів від центру Міста розташований міжнародний аеропорт. Звідти за пів години доїдете в місто автобусом (€4) або візьміть таксі (від €30).

FlixBus із Загреба в Спліт коштує €25. Дорога займе близько 3-4 години.


Ціни: Оренда житла в Спліті (на 2-х осіб) за одну ніч коштує від €40, а середній чек в ресторані €15-20.
Дорога + житло + розваги + їжа = обійдеться приблизно в €150-220/доба

Острів Корчула

Найбільш відомий як батьківщина відомого мандрівника Марко Поло, Корчула- це острів протяжністю 50 км, розташований біля хорватського узбережжя Адріатики, покритий лісами, виноградниками, оливковими гаями і славиться відмінними піщаними пляжами.
Його столицею є Корчула — старе місто, оточене оборонною стіною. Сюди приїжджають, щоб відвідати колоритні ринки і побачити собор Сан Марко, що зберіг свій вигляд з 1806 року.

Серед інших визначних пам'яток можна відзначити княжий палац, францисканський монастир, церква Всіх Святих, капелу Святого Петра, будинок-музей Марко Поло.

Місцева кухня - одна з найкращих в Хорваті. По всьому острову розташовані ресторани міжнародної кухні, місцеві продукти з баранини, в'яленої шинки та свіжих морепродуктів, приготованих на грилі з оливковою олією та петрушкою, слід випробувати. Також не можна пропустити корінні вина острова, Посіп та Рукатак.

Якщо ви налаштовані позасмагати і скупатися, вирушайте в селище Лумбарда, в околицях якого знаходяться 3 пляжі: піщаний Vela Pržina, кам'янистий Bilin Žal та гравійний Tatinja. Дістатися сюди з Корчули можна на автобусі або таксі.

Як дістатися: Острів зв'язаний автобусним сполученням з Загребом, Сплітом і Дубровником. З материка автобуси разом з пасажирами за 15 хвилин переправляються на Корчулу на паромі.

Ближче всього знаходиться Дубровник — звідси можна дістатися до місця призначення за 3 години, квиток коштує близько €15.

Ціни: Орендувати житло в Корчулі (на 2-х осіб) на одну ніч від €30, а середній чек в ресторані €15.
Дорога + житло + розваги + їжа = обійдеться приблизно в €110-160/доба

Ровінь

Спершу, може здатися, що це тихе рибальське село, але насправді це популярний курорт на півночі Хорватії, далеко від основних туристичних маршрутів.
Ровінь - це архіпелаг із 20 островів, його Старе місто розташоване на невеликому півострові. Історичні місця, прекрасні краєвиди, казкові ресторани та сучасні туристичні об'єкти - це лише деякі з численних скарбів Ровіня.

У старому місті знайдете сім середньовічних міських воріт, міський годинник XII століття, арку Бальбі та базиліку Святої Євфімії, барокову церкву, наповнену багатьма творами мистецтва. Також варто відвідати фермерський ринок Вальдібора, мальовничу гавань, торгову вулицю Каррера та вулицю Грисія, яку дуже люблять художники та продавці сувенірів.

Ну і звісно, що пляжний відпочинок! Пляжі Ровіня вважаються одними з найкрасивіших в Хорватії. В спокійних бухтах ідеальні умови для плавання та пірнання. Місто оточене дикими лісами, також розсташований мальовничий фіорд Лім та лісопарк Златні.

Як дістатися: FlixBus із Загреба в Ровінь коштує €25. Дорога займе близько 3-4 години.

Ціни: Орендувати житло в Ровені (на 2-х осіб) на одну ніч від €65, а середній чек в ресторані €15-25.
Дорога + житло + розваги + їжа = обійдеться приблизно в €150-220/доба

Пула

Місто розташоване на південній околиці півострова Істрія в Адріатичному морі, Пула є популярним місцем, яке приваблювало туристів ще з часів Римської імперії, щоб спостерігати за бійками гладіаторів в амфітеатрі міста.
Пула - це жваве місто, де є на що подивитися і чим зайнятися. Найвідомішою пам'яткою міста є римський амфітеатр І століття. Відомий як Arena, амфітеатр є одним з найбільших і найкраще збережених у своєму роді у світі.

Окрім амфітеатру, варто побачити тріумфальну арку Сергіуса, храм Августа і Геркулесові ворота, що відносяться до тієї ж епохи. Рекомендуємо включити в програму фортецю Каштел (XIV століття), в якій зараз знаходиться морський музей, Францисканський монастир, де зберігається відмінна колекція живописних полотен, і Морський парк — тінистий оазис, по якому приємно гуляти навіть у найгарячіший день.
Як дістатися: За 6 кілометрів від центру знаходиться аеропорт, куди можна прибути внутрішнім рейсом із Загреба. Таксі у місто обійдеться вам від €15, шаттл коштує дешевше, але курсує не кожен день.

Або універсальним FlixBus. Автобус від Загреба до Пули коштує €24, а добиратися близько 5 годин.


Ціни: Орендувати житло в Пулі (на 2-х осіб) на одну ніч від €45, а середній чек в ресторані €15-20.
Дорога + житло + розваги + їжа = обійдеться приблизно в €140-200/доба

Плітвіцькі озера

Одне з найкрасивіших природних чудес Хорватії та всієї Європи. Національний парк Плітвіцькі гори складається з кількох вражаючих озер, водоспадів та пишних лісів.
16 великих і безліч маленьких озер, а також 20 печер прекрасні в будь-яку пору року. За день ці 217 га не обійти, тому є хороший привід повернутися ще раз, або купити дводенний квиток.

Це дуже популярне місце, тому натовпів туристів не уникнути. На території є декілька заборон: не можна купатися, не можна влаштовувати пікніки, не можна підходити близько до води, ходити лише дерев'яними стежкам.

Але й інша сторона цього раю. Вхід з людини коштує €35 з людини і за ці гроші ви ледь просуваєтесь «в заторі», десь між групою китайців і французів, у вузьких місцях чекаєте, коли всі зроблять селфі, довкола прохолодних озер спекотно, але купатися не можна, і хочеться сісти перепочити, але місця для цього теж не всюди передбачені.

На Плітвіцькі озера є сенс їхати, якщо ви ніколи не бачили нічого схожого, обов'язково якомога раніше, не в обід, а ще краще – взимку. Тоді там майже немає людей і справді фантастичні, біло-блакитні пейзажі.

Як дістатися: Парк розташований на півдорозі між Загребом і Задаром. Дістатися до нього можна на автомобілі по автотрасі D1, що сполучає Загреб з Задаром, або рейсовим автобусом.

FlixBus від столиці коштує €10, заїдете досить швидко - за 2 години.

Дорога + вхід у парк + перекус + розваги = обійдеться приблизно в €70

Півострів Задар

Ідеальне місце для любителів історії і тих, хто мріє про якісний пляжний відпочинок. Його столиця — Задар — являє собою унікальне поєднання культур: тут вам і руїни римського форуму, і будинки, зведені в XIX столітті, і романські церкви.
У центрі розташоване Старе місто, яке найкраще досліджувати пішки. В історичному районі знайдете римські руїни, середньовічну архітектуру та численні старі церкви. Одними з найпопулярніших місць є римський форум, церква Святого Доната, собор Святої Анастасії XII століття, Археологічний музей та Університет Задару, який є одним із найстаріших у Європі.

Greeting to the Sun - це коло діаметром 22 метри, викладене з сонячних батарей. Цілий день ця система заряджається, а ввечері починається відоме на всю Хорватію світлове шоу. Поруч розташований морський орган, що перетворює шум хвиль в мелодії.

Як дістатися: FlixBus із Загреба до Задару коштує €13. В цілому поїздка займе близько 2.5-3 години.

Ціни: Орендувати житло в Задарі (на 2-х осіб) на одну ніч від €50, а середній чек в ресторані €15-20.
Дорога + житло + розваги + їжа = обійдеться приблизно в €150-200/доба

Як Getworker може вам допомогти?

Хорватія - це прекрасна європейська країна з безліччю можливостей, в яку дуже легко закохатись. Відвідавши її раз, хочеться повернутись до неї ще і ще. Тому, якщо ви розглядаєте Хорватію для праці та проживання - наша компанія це те, що вам потрібно :)

Вже багато років, ми займаємось офіційним працевлаштуванням українців в Хорватії на високооплачуваних вакансіях.

Переваги роботи в Хорватії:

Офіційне працевлаштування
Високі та стабільні зарплати
Безкоштовне житло і харчування
Допомагаємо в адаптації за кордоном
Наші менеджери готові допомогти 24/7
Організовуємо швидкий та безпечний переліт до Хорватії
Якщо вас цікавить офіційне працевлаштування в Хорватії на вакансіях з достойною зарплатнею або маєте додаткові питання, - заповнюйте заявку нижче. Наші менеджери вам зателефонують і з радістю проконсультують :)

Робота в Хорватії

Залишай заявку, й протягом одного дня ми сконтактуємо Тебе для детальнішої консультації.

Дізнайтесь більше про життя та роботу в Хорватії

Підписуйся на наші соцмережі, щоб бути в курсі гарячих вакансій та останніх новин ▼