Що приховує сезонна робота за кордоном: переваги та недоліки

Збираєтесь їхати в Польщу на клубніку? Не спішіть. Дізнайтесь всю правду про сезонну роботу
Залиште ваш номер і ми зателефонуємо!
Наші менеджери з радістю дадуть відповіді на всі ваші питання :)
Або телефонуйте за номером:
+380636538467
Привіт! Сезонну роботу за кордоном найчастіше обирають українці, які шукають тимчасового заробітку. Але чи це справді найкращий варіант для роботи? Давайте розберемось, з якими труднощами найчастіше зустрічаються сезонні працівники та які є переваги й недоліки такого виду роботи ▼
Христина Шпильчак
HR-менеджер у Getworker
У цій статті:

Що таке сезонна робота за кордоном?

сезонна робота за кордоном><meta itemprop=
Сезонна робота — це робота, яка виконуються не цілий рік, а лише у певний період (сезон). На сезонність роботи впливають природні та кліматичні умови, або ж у роботодавця є тимчасова потреба у працівниках.

До сезонних робіт належать: окремі види робіт на лісозаготівлі, робота у сфері туризму, обслуговування та найбільш популярна - у аграрному секторі.

Переважно шукають некваліфікованих працівників. Тобто не потрібно мати будь-які уміння або попередній досвід роботи. Тому сезонну роботу вибирає більшість працездатних українців, без спеціальної освіти.

Звучить, можливо, не погано, але не спішіть збирати валізи. Зверніть увагу на особливості тимчасового працевлаштування за кордоном. Оцініть позитивні сторони та всі можливі ризики

Види сезонної роботи за кордоном

сезонна робота в готелі><meta itemprop=
Робота в ресторанах та готелях популярна в країнах або регіонах, де добре розвинений туризм, і в туристичний сезон відчувається значна потреба в робочій силі. Цей варіант багато заробітчан вважає найкращим, тому що робота досить цікава, динамічна та не надто важка.

На такі вакансії беруть переважно молодь, але бувають випадки, коли можна влаштуватися, якщо вам до 50 років (іноді зовсім без верхніх вікових обмежень). Ще одна вимога - мова. Більшість роботодавців вимагають знання місцевої або англійської мови, мінімум на рівні pre-intermediate (A2).

Якщо вам ще й пощастить з готелем чи рестораном, то сума чайових може сягати половини вашої офіційної зарплати. А це дуже непоганий бонус.


Робота аніматором - це доволі специфічний варіант сезонної роботи в Єгипті та Туреччині: влаштуватися аніматором в Єгипет може практично кожен бажаючий. Зарплата невелика, але багато хто взагалі сприймає таку роботу скоріше за розвагу, за яку ще й платять гроші.


Сезонні роботи в сільському господарстві
Це один з найпопулярніших варіантів сезонної роботи серед українців: Фінляндія, Англія, Швеція і, звісно, Польща. Робота, в основному, зі збору ягід - полуниці, малини, смородини, чорниці - в Фінляндії. Овочів - в Англії, Швеції і Польщі. Також є можливість влаштуватися працювати на сільськогосподарських роботах у Франції.

Ця робота найбільше пов'язана із важкою фізичною працею. Також вона дуже нестабільна, оскільки залежить від погодних умов. Хоча знаємо випадки, коли роботодавці змушували працювати у дощ, у град й у неймовірну спеку…Таку роботу рекомендуємо тим, в кого немає інших варіантів.

Переваги сезонної роботи за кордоном

переваги сезонної роботи><meta itemprop=
✔️ Швидкий заробіток
Можливість заробити непогані гроші за короткий проміжок часу, якщо пощастить з вакансією. Наприклад, сезонна робота в Хорватії оплачується від 5 євро/год.

✔️ Без досвіду роботи
Для сезонних робіт переважно не потрібен досвід роботи, тому на сезонні вакансії може претендувати будь-хто незалежно від освіти та навиків. Єдина вимога, яка може завадити – вік. Роботодавці охочіше набирають молодих людей, які будуть швидко працювати.

✔️ Тимчасова робота
Сезонні вакансії є хорошим варіантом для тих, хто поки не має постійної роботи. Тобто, можна працювати на тимчасовому робочому місці, а паралельно шукати пропозиції на постійній основі.

✔️ Подорожувати і навчатися
Під час поїздки працівник має можливість вивчити іноземну мову, подивитися країну і познайомитися з місцевим життям.

переваги сезонної роботи><meta itemprop=

Недоліки сезонної роботи за кордоном

недоліки сезонної роботи><meta itemprop=
❌ Нелегальне працевлаштування
Для того, щоб влаштуватись на сезонну роботу потрібно: Отримати запрошення, Підписати договір, Оформити робочу візу або інший документ, який дає мігрантам право працювати на території країни, Оформити медичну страховку і т.д.

Щоб обійти всі ці моменти агенції часто практикують нелегальне працевлаштування. А працівники, які влаштовані нелегально - не захищені жодним законом, ще й є можливість депортації з подальшою забороною в'їзду в країну.


❌ Важка фізична праця
Багато людей не витримують тривалої роботи без відпочинку. Часто трапляється так, що працівник попрацював лише місяць і повертається додому. Щоб добре заробити, потрібно докласти зусиль, інакше може не вистачити коштів навіть на зворотну дорогу.

недоліки сезонної роботи в німеччині><meta itemprop=
❌ Непередбачувані ситуації
Не раз стикалися з відгуками про роботодавців, які приховують або замовчують деталі роботи, щоб не втратити потенційних працівників.

Такі роботодавці прикрашають вакансії високими зарплатами, приховуючи всі підводні камені та вказують імена відомих брендів, що викликають довіру. Бачили оголошення: "Потрібні працівники на склад IKEA / Samsung і т. ін.? В більшості випадків такі вакансії жодного прямого відношення до цих брендів не мають. В результаті - вас чекає зовсім не те, на що ви розраховували.


❌ Невеликий прибуток
Кожний п'ятий заробітчанин не вважає сезонну роботу вдалим вибором, тому що вона не приносить великого прибутку (з опитувань інформаційного бюро HeadHunter).

недоліки сезонної роботи><meta itemprop=

Небезпека нелегального працевлаштування за кордоном

Голова профспілки заробітчан Віталій Махинько каже, що найчастіші порушення проти трудових мігрантів – неофіційне оформлення на роботу та невиплата зарплати.
"Посередник обіцяє офіційне оформлення та законність. Цим маніпулюють і основну частину заробітчан оформлюють не за трудовим договором, а за цивільно-правовою угодою. Згідно з договором, люди працюють законно, але не є працівниками підприємства, а надають послуги. Їх робота не регламентується трудовим законодавством. Людина не може себе захистити у разі порушення прав", – розповідає Махинько.
За його словами, українське законодавство не захищає трудових мігрантів. Більше того, українцям нікуди звертатися.

95-97% заробітчан у Польщі не мають можливості захищати свої права. Теоретично права є, але на практиці люди позбавлені цієї можливості. Половина працюють нелегально. Друга половина – за цивільно-правовими договорами.

У Міжнародній організації з міграції зазначають: останнім часом почастішали випадки торгівлі людьми, а самі українці готові віддати роботодавцю всі документи.

"21% заробітчан погодилися б нелегально перетнути державний кордон, працювати в закритому приміщенні або віддати паспорт роботодавцю – це причини потрапляння людей у трудове рабство", – коментує прес-секретар представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Варвара Жлуктенко.

Висновки

Якщо ви вирішили зайнятись сезонною роботою за кордоном, потрібно все обдумати та зібрати всю можливу інформацію про місце роботи, якщо можливо - роботодавця, до якого ви збираєтеся поїхати.

При виборі сезонної праці, важливо правильно визначити, який вид сезонної роботи найбільше підходить під ваші можливості - інакше вас чекає декілька дуже непростих місяців або дорога додому вже після першого місяця праці.

Сезонна робота в Хорватії - надійний вибір

Обирайте довготривалу або сезонну, але обов'язково легальну роботу. Саме це ми можемо вам запропонувати. І це не у "модній" Польщі, а в Хорватії.
робота офіціантом в Хорватії><meta itemprop=

Переваги роботи в Хорватії:

Офіційне працевлаштування
Високі та стабільні зарплати
Безкоштовне житло і харчування
Допомагаємо в адаптації за кордоном
Наші менеджери готові допомогти 24/7
Організовуємо швидкий та безпечний переліт до Хорватії
Якщо вас цікавить офіційне працевлаштування в Хорватії на вакансіях з достойною зарплатнею або маєте додаткові питання, - заповнюйте заявку нижче. Наші менеджери вам зателефонують і з радістю проконсультують :)

Робота в Хорватії

Залишай заявку, й протягом одного дня ми сконтактуємо Тебе для детальнішої консультації.

Дізнайтесь більше про життя та роботу в Хорватії

Підписуйся на наші соцмережі, щоб бути в курсі гарячих вакансій та останніх новин ▼