Не дайте себе обманути!
Як відрізнити справжню агенцію від шахрайської

Розповідаємо: як уникнути обману під час пошуку роботи за кордоном
Залиште ваш номер і ми зателефонуємо!
Наші менеджери з радістю дадуть відповіді на всі ваші питання :)
Або телефонуйте за номером:
+380636538467
Привіт! Сьогодні розкажу вам, за якими схемами "посередники" найчастіше обманюють людей, а також, як відрізнити справжню агенцію від шахрайської ▼
Христина Шпильчак
HR-менеджер у Getworker
Кожного року охочих працювати за межами України стає все більше. Найбільше це відчулось минулого року під час пандемії та економічної кризи. Знайти роботу за кордоном самостійно виходить далеко не у всіх, тому більшість звертаються за послугами до агентств з працевлаштування. А якщо є попит - то є і пропозиція. Саме тому кількість подібних посередників постійно зростає.

На жаль, на бажанні українців працювати за кордоном та достойно заробляти дуже часто наживаються шахраї. Вони постійно придумують нові схеми обману, і багато людей, які шукають роботу - стикаються з ними.

То ж давайте розберемось, як перевірити агенцію з працевлаштування, щоб не стати чиїмось заручником, перебуваючи в чужій країні.

У цій статті:

Легко знайти інформацію про агентство

Ейс Вентура gif
Ми живемо в цифрову епоху і будь-яку інформацію з легкістю можна знайти в інтернеті. Користуйтесь цим!

Дізнайтесь, скільки часу компанія працює на ринку працевлаштування, з якими країнами співпрацює, які послуги та вакансії пропонує. Хороші агентства мають власний сайт з усією необхідною інформацією, де ви можете знайти всі подробиці.

Не ігноруйте також переглянути всі можливі відгуки про агенцію.

Наявні соціальні мережі

Ейс Вентура gif
Наявність сайту – це добре, але!

На сьогодні створити сайт, й розмістити на ньому будь-яку інформацію є доволі просто. Тому зверніть увагу на наявність в агенції соціальних мереж.

Перевірте дати розміщення публікацій та активність під ними (наявність лайків, репостів, коментарів і т.д.). Якщо їх сторінки у фейсбук та інстаграм активно ведуться впродовж тривалого часу (від шести місяців) значить компанія добросовісно працює.

Фейсбук та інстаграм досить швидко виявляє та блокує сторінки шахраїв

Своєчасна оплата послуг

Ейс Вентура gif
"Заплатіть 200 $ і поїдете на клубніку"

Хоч для більшості така фраза є очевидним червоним прапорцем, але все ще є люди, які вважають це за норму.

Якщо вам пропонують оплатити консультацію, оформлення документів, їх пересилання роботодавцю і т.д. ще до затвердження вас на вакансію - варто засумніватися в агентстві. Ви будете їм цікаві лише до моменту отримання грошей, а потім вам з легкістю можуть придумати історію на кшталт, що ваша кандидатура не влаштувала роботодавця або посольство країни відмовило видати дозвіл на роботу.

Запам'ятайте, що агенція має право вимагати оплату за свої послуги лише після остаточного погодження вас роботодавцем на конкретну вакансію
Також рекомендую звернути увагу на так звані "безкоштовні вакансії". Дуже-дуже рідко вам справді не доведеться платити ні копійки за працевлаштування.

Часто роботодавці до останнього приховують всю суму, яку потрібно заплатити за оформлення документів або скільки буде коштувати доїзд до місця праці. Завжди розпитуйтесь у менеджерів, які послуги оплачує роботодавець, а які вам доведеться оплатити з власної кишені, і в яку суму це обійдеться.

Тут ви можете переглянути конкретно, яку суму і які послуги ви оплачуєте, якщо працевлаштовуєтесь від нашої компанії: Працевлаштування з Getworker

Достовірні дозвільні документи

Ейс Вентура gif
На роботу за кордон потрібно їхати лише з офіційним дозволом на роботу або по робочій візі, і ніяк інакше. Якщо пропонують туристичні, культурні та інші візи – це точно нелегальне працевлаштування.

І скільки б вас не переконували що це дешевше, безпечно, перевірено, так краще ... Це небезпечно і легальні агентства ніколи не будуть працевлаштовувати таким способом.
­­­
Ось для прикладу список документів, з якими наші клієнти їдуть на роботу:

Список документів для роботи в Хорватії

  • Закордонний біометричний паспорт
  • Дозвіл на роботу (копія)
  • Переддоговір на роботу
  • Договір на проживання
  • Електронна приява
    (електронна черга на кордонні)
  • Негативний тест на Ковід
    (перекладений англійською мовою та дійсний 48 год)
  • Квиток на літак
  • Медична страховка

Приховування деталей працевлаштування

Ейс Вентура gif
Якщо вам пропонують роботу за кордоном і розповідають лише загальну інформацію про компанію, в якій потенційно будете працювати - не називають точну назву компанії, загальними фразами пояснюють сферу її діяльності і так само описують ваші майбутні обов'язки, тоді тут два варіанти:

1 - Це гарантовано спланований обман
2 - Сама агенція не знає, з яким роботодавцем вона працює

Але в обох випадках рекомендую видалити і забути номер такої агенції.


Ви маєте право знати повну інформацію про майбутнього роботодавця, графік роботи, розмір зарплатні, умови проїзду й проживання, наявність страхування, тобто про всі нюанси працевлаштування
Саме тому наші клієнти проходять по відеозв'язку співбесіду з хорватським роботодавцем. Роботодавець розпитує всю інформацію яка його цікавить, а клієнт може поставити йому будь-які питання. Під час співбесіди присутній наш перекладач, який допомагає їм порозумітись.

Без питань про кваліфікацію та досвід роботи

Ейс Вентура gif
Якщо вас хочуть обманути, то шахраям не будуть цікаві професійні навички та досвід роботи потенційного кандидата – вони беруть всіх, хто відгукнеться.

Це логічно, якщо вам не потрібно найняти кандидата на конкретну вакансію, а просто знайти якомога більшу кількість людей, які заплатять гроші за працевлаштування. На роботу так ніхто не наймає.

Справжній роботодавець завжди запитає, що ви вмієте, і який у вас досвід

Гонитва за оригіналом паспорта

Ейс Вентура gif
Окрім держаних та юридичних структур нікому більше не потрібний оригінал вашого паспорта, тим більше потенційним роботодавцям.

Вони можуть просити у вас лише копію або скан паспорта, які потрібні при оформленні документів, а оригінал особисто показуєте прикордонникам при перетині кордону.

Які б вам не описували ситуації, чи обставини - ніяких причин віддавати оригінал кому-небудь немає
Прохання віддати оригінал документів для збереження до прибуття до місця роботи або фрази на кшталт «це обов'язкова умова» повинні вас насторожувати. В таких ситуаціях є великий шанс, що вже наступного ранку вам зателефонують "ШвидкіГрошики" та повідомлять про успішне оформлення солідного кредиту на ваше ім'я.
Висновки
Ейс Вентура gif
Завжди прислухайтеся до здорового глузду.

Якщо вам обіцяють супер-вигідні умови та величезну зарплату, то краще два рази подумати. Не соромтеся ставити багато запитань менеджерам в агентстві та просити у них додаткову інформацію - ви повинні бути впевнені, що маєте справу з порядним агентством.

Краще витратити більше часу і зусиль на пошук дійсно перевіреного агентства, ніж потрапити в руки шахраїв
Якщо вас цікавлять вакансії в Хорватії або у вас є додаткові питання заповніть заявку нижче. Наші менеджери вам зателефонують та безкоштовно проконсультують :)

Робота в Хорватії

Залишай заявку, й протягом одного дня ми сконтактуємо Тебе для детальнішої консультації.

Дізнайтесь більше про життя та роботу в Хорватії

Підписуйся на наші соцмережі, щоб бути в курсі гарячих вакансій та останніх новин ▼